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April 5, 2012

Honorable Jay Furfaro, Council Chair
Kaua'it County Council
Lihu'e, Hawai'li 96766

Dear Chair Furfaro and Councilmembers:

This is to request the public release of the County Attorney’s
opinion dated January 24, 2012, regarding Transient Vacation Rentals
with Homeowner's Exemption, which release was discussed and
approved during executive session item ES-536 at the March 28, 2012
Council Meeting.

Thank you for your attention to this matter.
Sincerely,
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January 24, 2012
CTO: Tim Bynum, Councilmember
VIA: Jay Furfaro, Council Chair
FROM: Jennifer S. Winn, Deputy County Attorney

SUBJECT: Transient Vacation Rentals with Homeowner's Exemption
Our File No. 12-0039

| received your request regarding the referenced subject.

Section 5A-11.4(a), Kaua'i County Code (“KCC”), permits a homeowner's
exemption for real property that is the taxpayer's principal home. Given this, a
taxpayer may still get the homeowner's exemption if his home is rented part of
the year as a transient vacation rental or a portion of his home is rented so long
as the property remains his principal home. For example, one may use his
property nine months of the year as his principal home and rent it for three
months and still receive the homeowner’s exemption.

However, a person who rents his home as a transient vacation rental does
not receive the homestead tax rate pursuant to Section 5A-8.1, KCC." The
ordinance specifically says that the homestead tax rate does not apply to land
which is used for residential rental purposes whether for long term or short term
or for commercial, income producing purposes.

With this in mind, please see the answers below to your specific
guestions.

1. Since a homeowner’s exemption is available to people who occupy the
property as a full-fime residence, how can they concurrently use it as a TVR?

The ordinance does not require that people occupy the property as a full-
time residence, but rather that it is the person’s principal home. They may be
able to receive a homeowner’s exemption while using the property as a TVR as
noted above. ‘

' Section 5A-6.4, KCC, come June 1, 2012.
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Are the two uses mutually exclusive? No.

2. Since the TVR ordinance states that if you have one full year of no
vacation renfals use, you have abandoned the use and lose your TVR status,
wouldn’t having a homeowner’s exemption be evidence of the full year
abandonment of TVR use?

Not necessarily, based on the above.

3. Given the passage of new legislation that authorizes the taxation of TVRs,
can a homeowner operate a TVR and stifl be entitled to a homeowner’s
exemption for the same property?

Yes.

The new legislation in Ordinance 920 (Section 5A-6.4) provides for a new
tax classification for vacation rentals starting June 1, 2012. This allows Council
to set tax rates separately for vacation rentals. Tax rates are different from
exemptions. The new legislation does not concern exemptions as they relate to
TVRs.

Please note TVRs already do not get the homestead tax rate based on the
current law. Instead, they are taxed according to their highest and best use
(normally as zoned).

4. If you can have both in the same year, can you propose legislation that
would prohibit a property owner from having both a TVR and a homeowner’s
exemplion for the same property?

My suggestion is to amend Section 5A-11.4(a), KCC, and add that no
exemption shall be allowed for properties with TVRs.
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